Iedereen kent het probleem wel. Ben je rustig het huis aan het stofzuigen, ruik je opeens een muffe geur. Deze geur ontstaat door alle stof, haren en het vuil dat wordt opgezogen. Deze viezigheid blijft in de stofzuiger, je vervangt immers niet na elke keer de stofzuigerzak. Dit betekent dat als de stofzuiger aangezet wordt, de luchtstroom in de stofzuiger langs alle viezigheid gaat. Hierdoor krijg je dus die muffe lucht in huis, die soms ook nog wel een tijdje blijft hangen na het stofzuigen. Gelukkig zijn er oplossingen om van die geur af te komen.

De muffe geur blijft dus hangen in de stofzuiger, maar lekkere geurtjes blijven dus ook hangen! Waspoeder helpt al, stop dit in je nieuwe stofzuigerzak of zuig het op, en je stofzuiger zal een fijne geur verspreiden. Dit kan je ook doen met wat lavendelbloemetjes, vanillestokje of een klein stukje papier/wattenbolletje met parfum (Wil je niet je dure parfums gebruiken, gebruik dan de kleine flesjes die je als sample krijgt bij parfumeries) om hetzelfde effect te bereiken. Na verloop van tijd zullen de geuren wel minder sterk worden, en zal je dit opnieuw moeten doen.

Er zijn nu ook speciale stofzuigerparfums die je kan kopen in de winkel. Dit zijn geurstaafjes of geurzakjes die je bij elke nieuwe stofzuigerzak toevoegt of opzuigt. Er is genoeg keuze wat betreft deze stofzuigerparfums. Mocht je niet willen dat je huis naar je eigen parfum of naar waspoeder ruikt, dan is dit een goede oplossing.

Toch zullen deze geurtjes niet voor altijd helpen. Na verloop van tijd (Vaker als je huisdieren hebt, door alle haren) zal je toch echt de stofzuigerzak moeten vervagen. Nu zal je stofzuiger minder ruiken en het zuigen gaat ook weer beter.

Heb je een stofzuiger zonder zak, dan helpt het om het reservoir leeg te maken. Een stofzuiger zonder stofzuigerzak verliest tegenwoordig amper of niet zijn zuigkracht als het reservoir gevuld wordt. Toch zal je het wel merken aan de onaangename geur dat het tijd is om het reservoir te legen en anders hebben de meeste modellen wel een waarschuwingslampje.
Mocht dit ook niet helpen tegen alle vieze luchtjes, neem dan even een kijkje bij het filter van de stofzuiger. Oude filters kunnen namelijk ook voor een vreemd luchtje zorgen omdat ze vervuild zijn geraakt. Vervang het filter en de muffe geur zal verdwijnen.

Mocht u nou geen zin hebben om filters van uw stofzuiger te vervangen, er zijn nu stofzuigers waarbij het filter de gehele levensduur van de stofzuiger meegaat. Deze filters hoeven alleen maar afgespoeld worden onder te kraan als u dat nodig vindt.

    05-04-2018 00:00