Het begon allemaal met de bezem. De eerste bezems waren gevonden rond het 2300 jaar voor christus, maar de bezem was nog niet geperfectioneerd tot 1797. Wanneer boer Levi Dickenson merkte dat zijn vrouw problemen had met het gebruiken van haar bezem. Toen zette hij een bezem in elkaar die gebruik maakte van sorgo. Sorgo is een soort graan dat stijf, lang, sterk en niet uit elkaar valt – dus perfect voor een bezem. De jaren daarna produceerde Dickenson honderden bezems en verkocht ze door heel Nieuw Engeland. In 1850, de sorgo bezems hadden hun eigen naam gekregen, ‘de broomcorn’.

De eerste oplossing om vloeren te boenen

De eerste pogingen voor een mechanische oplossing om de vloeren te boenen begon in Chicago 1869. Wanneer uitvinder Ives McGaffey zijn patent invoerde voor een veegmachine. De eerste veegmachine was nog niet mechanisch, nee McGaffey noemde zijn machine een ‘houten en canvas uitvindsel’ en het heette: ‘The Whirlwind’. Het is vandaag bekend als de eerste handgepompte veegmachine van Amerika.

Benzine aangedreven veegmachine

Met de uitvinding van benzine kwam ook de benzine aangedreven veegmachine, uitgevonden door John Thurman. Thurman bracht een patent uit op zijn uitvinding en begon vlak daarna een schoonmaakservice die vier dollar per bezoek rekende.

De eerste benzine stofzuiger

Britse ingenieur Huber Cecil Booth, vroeg een patent aan op 30 augustus, 1901 voor zijn benzine aangedreven stofzuiger. Booth zijn machine werd getrokken door paarden en werd geparkeerd voor het gebouw dat schoongemaakt moest worden en met lange slangen door de ramen werd de machine gevoed. Meerdere Amerikaanse uitvinders kwamen later met meerdere variaties van hetzelfde schoonmaak door zuigen type uitvindsel.

James Spangler

In 1907, James Spangler, een conciërge uit Canton, Ohio. Concludeerde dat de tapijt veger die hij gebruikte de oorzaak was zijn van chronische gehoest. Daardoor begon Spangler te experimenteren met oude ventilator motors. Deze maakte hij vast aan een zepen doos, die weer vast zat aan een bezem hendel. Als laatste voegde hij nog een kussenzak toe om het stof te verzamelen en tadaa de eerste commerciële stofzuiger was geboren. Later maakte hij nog verbeteringen aan zijn basis model. Hij ontving zijn patent in 1908.

Van Spangler naar Hoover

Kort daarna richtte James Spangler, Electric Suction Sweeper Company op. Een van zijn eerste kopers was zijn nicht, wiens man genaamd William Hoover. De oprichter was van Hoover Company, een stofzuiger producent. Uiteindelijk verkocht Spangler zijn patent rechten aan Hoover, terwijl hij bleef ontwerpen voor het bedrijf. Uiteindelijk waren de Hoover stofzuigers bijna in elke huishouden van Amerika te vinden.

Filter zakken

Het bedrijf genaamd The Air-way Sanitizor Company, wat opgericht was in 1920 in een klein stadje genaamd Toledo, Ohio, introduceerde een product genaamd de ‘filter fiber’ wegwerpzakken. De allereerste papieren stof vuilniszakken voor stofzuigers.

Dyson Stofzuigers

Uitvinder James Dyson vond in 1983 de eerste G-kracht stofzuiger uit. Het was de eerste zakloze dubbele cycloon stofzuiger. Nadat het mislukte om zijn uitvinding te verkopen aan producenten. Begon Dyson zijn eigen bedrijf en begon met het marketen van de Dyson Dubbele Cycloon, al snel werd het de snelst verkopende stofzuiger ooit uit Engeland.

De robot stofzuiger

Electrolux is de uitvinder van de robotstofzuiger. In 1997 lieten ze de wereld beven nadat ze hun eerste versie van de robotstofzuiger lieten zien in het wetenschappelijke programma genaamd Tomorrow’s World van BBC.

Kort daarna in 2001 probeerde het bedrijf Dyson te concurreren voor deze markt en vond de robotstofzuiger genaamd DC06 uit. Helaas, door de hoge prijs is deze niet op de markt gekomen. Al snel konden we zien dat dit een hit zou gaan worden, daarom lanceerde het bedrijf iRobot de Roomba in 2002. Als eerst wouden ze maar 15.000 exemplaren produceren, al snel werd het er al 10.000 meer. Tijdens de kerstperiode werd er van iRobot gevraagd om nog extra 50.000 exemplaren te leveren vanwege de vraag naar het product. Na dit succes was de Roomba daarna bijna overal te verkrijgen. Sindsdien zijn er allemaal verschillende soorten varianten van robotstofzuigers verschenen op de markt. En zijn de robotstofzuigers zo hoe we ze kennen.

    15-01-2018 00:00