Europa heeft besloten de energiekraan naar stofzuiger verder dicht te doen. Vanaf vandaag mogen stofzuigers geen vermogen meer hebben van meer dan 900 watt, vroeger was dit nog rond de 2000 watt. Het doel hiervan is dat stofzuiger minder energie gaan gebruiken en dit is dus beter voor het milieu. Het maakt verder niet uit qua zuigkracht maar daar gaan we straks nog iets meer over vertellen.

De meeste mensen denken dat een stofzuiger met meer vermogen ook beter zuigt, maar dit is niet helemaal waar. Het zal voor een gedeelte beter schoonmaken doordat er meer kracht in zit. Het grootste nadeel hiervan is dat het heel slecht voor het energiegebruik. Meer vermogen betekent namelijk meer energieverbruik, en meer energieverbruik betekend dat het slechter is voor het milieu en dat het minder fijn is voor de portemonnee. Op de consumenten lijst staat op de nummer één positie een stofzuiger van 800 watt. Het maakt dus in principe niet uit hoeveel watt de stofzuiger heeft.

De belangrijkste reden van deze maatregel is zoals eerder benoemd het energieverbruik. Maar er zijn meer factoren die meespelen. Zo mag bijvoorbeeld de uitstoot van stof maar 1 procent zijn, dit betekend dat van alles wat je opzuigt er maar 1 procent stofvrij mag komen. Dit gebeurt vaak sneller bij een stofzuiger met meer vermogen. Een andere regel is dat het geluid maar maximaal tot 80 decibel mag zijn. De levensduur moet ook worden verlengd, dus de onderdelen van de stofzuiger moeten voldoen aan speciale criteria zodat het langer mee zal gaan.
Ondanks de maatregelen zijn het de stofzuigerfabrikanten die de testen moeten doen zodat de stofzuiger ook echt niet meer dan 900 watt zal hebben. Sommige mensen hebben hier hun twijfels over of dit wel eerlijk zal gaan.
 
    28-09-2017 00:00