In Zwitserland wordt een installatie gemaakt die CO2 uit de licht haalt en er een product van maakt. Het bedrijf wil binnen 10 jaar 1% van de wereldwijde uitstoot wegfilteren. Door middel van een soort stofzuiger. Er is in de wereld natuurlijk steeds meer uitstoot en wereldwijd wordt er van alles aan gedaan om zoveel mogelijk uitstoot op te vangen of te verminderen.

De bedoeling is om een installatie 900 ton CO2 per jaar uit de lucht te halen. De CO2 wordt opgevangen en via een leiding doorgebracht naar bedrijven die de CO2 als mest gaan gebruiken. Het bedrijf in Zürich is de eerste die op deze manier gebruik gaat maken van de CO2 besparing.

Oplossingen klimaatverandering

Er wordt nog elke dag wereldwijd gezocht naar een goedkope en duurzame manier om de klimaatverandering tegen te gaan. Er zijn natuurlijk al genoeg oplossingen, maar die wel duur zijn (groene stroom, elektrische auto’s etc.). Dit is niet altijd even goedkoop of betaalbaar voor alle mensen. Climeworks biedt hier de oplossing, ze vinden dat zij een goedkope technologie hebben en het goed te combineren is met opslag. Ze proberen hun doelstelling van 1 procent te halen voor 2025, het nadeel is wel dat er veel installaties nodig zijn.

Bomen zuigen CO2

Niet alleen een fabriek kan ervoor zorgen om CO2 uit de lucht “stof te zuigen”. Ook bomen kunnen CO2 uit de lucht halen, CO2 halen zij uit de atmosfeer en zetten het om in zuurstof en spreiden dat weer uit. Er zit wel verschil, er zijn bepaalde soorten bomen (oude en soortrijke bomen) die het meeste CO2 uit de lucht filteren. Dus als er veel bepaalde bomen worden geplant in het goede gebied kan dit ook een soort “bedrijf’ zijn die de klimaatverandering tegen wilt gaan.

Het Zwitserse bedrijf moet nog kijken hoe ze de installaties gaan uitbrengen, er zijn namelijk 250.000 installaties nodig om de 1% vermindering te halen.

    20-06-2017 00:00